V.O.F.  J.C. van Harn & Zn.

Handelend onder de naam:

Van Harn’s speciaalzaak ‘De Zwaan”         

Sinds 1879

De Zwaan met Van Bussel wieken in  1940

Geschiedenis  bedrijf

 

In het jaar 1879 werd door onze overgrootvader de Torenmolen ‘De Zwaan’ in Lienden aangekocht voor één van de zonen  (onze opa), waarmee de grondslag voor het bedrijf werd gelegd. De activiteiten toen bestonden voornamelijk uit het malen van graan voor de boeren (veevoer) en de bakkers. Naarmate de tijd vorderde werd het bedrijf uitgebreid tot een volledig foeragebedrijf met eigen mengerij en motormaalderij. Naast deze activiteiten is de familie altijd actief geweest in  het zoeken naar andere inkomstenbronnen. Te weten in willekeurige volgorde: Taxibedrijf, Brandstofhandel, Transport, Fietsenmakerij en wat nog meer.

Vanaf de laat jaren 50 kwam daar de detailhandel bij. Dit begon met een doos Jamin ijsjes, meegebracht Door Mevr. Van Harn van haar broer (Dhr. A.J. van den Brink) uit Amerongen die daar een kruidenierswinkel had.( Later de Witte winkel en op het Laatst de Jumbo en inmiddels gesloten).

Naast de ijsjes Begon Mevr. Van Harn ook snoep, bier en Frisdrank te verkopen. De winkel was geboren. Naast de grootveevoeders werd het dan ook al gauw tijd om kleindiervoeders te verkopen. Dit gebeurt nog tot op de dag van vandaag. Naast deze dierenspeciaalzaak in de dop werden steeds nieuwe branches opgezocht die er in Lienden nog niet waren. Zo hebben we de meest vreemde combinaties gehad zoals, Kamerplanten, Perkgoed, kerstbomen, landbouwbestrijdingsmiddelen, Laarzen, klompen en schoenen, met natuurlijk ook nog de snoep en frisdrank met bier erbij. In 1976 moest er door het vroegtijdig overlijden van Dhr. A. van Harn een keuze gemaakt gaan worden. De keuze werd de winkel. De motermaalderij en mengerij ging weg. De foeragehandel bleef beperkt achter. Inmiddels verkochten we naast de foeragehandel dus huisdier artikelen, tuinartikelen en Hengelsportartikelen. De sportartikelen kwamen erbij. Een volledig assortiment met ook de schaatsen erbij. Bij de tuinartikelen kwamen ook de grasmaaiers erbij. In 1995 zijn we gestopt met het verkopen van de sportartikelen. De schaatsen zijn tot aan  de dag van vandaag gebleven. Inmiddels de grootste voorraad van de Betuwe en ver daarbuiten.

Anno nu wordt het bedrijf geleid door Dhr. G. van Harn en A.J. van Harn. Het bedrijf kent inmiddels ook ca. 6 peroneelsleden.

Het assortiment nu omvat Dierenspeciaalzaaak, Tropische en koudwatervissen, Hobbyveevoeders,  Hengelsportartikelen, Laarzen en lederen klompen) Tuinartikelen, Zaaizaden en pootgoed, Groente en kruidenplanten,  Tuin en Parkmachines, en Schaatsen. Tevens eigen werkplaats met serviceafdeling, slijperij en garantiewerkplaats voor alle artikelen die we verkopen. Het beleid is om alleen artikelen te verkopen die ook nog enige levensduur hebben en te repareren zijn als ze toch nog onverhoeds kapot gaan. We proberen zoveel mogelijk alles in eigen beheer op te lossen voor een snelle en adequate afhandeling van de klacht.

Toekomst??

140 jaar Van Harn op de molenstraat.  Het bedrijf zal verder gaan op deze plaats en zal er in de toekomst ook op deze plaats  nog een Van Harn aan het roer staan over ? jaar. En wat zal het assortiment zijn?

Van Harn en ‘De Zwaan’ bleek 140 jaar geleden in ieder geval een goede keus.

Opgesteld 18 maart 2011 door A.J.van Harn

Herzien  1 juli 2017

De Zwaan ca 1918

 

logo  2000